Publikováno Napsat komentář

Náruč KOJKOJ je vždy připravena obejmout

Jako máma tří dětí jsem vždy snila o dokonalém kojicím polštáři. V době, kdy jsem kojila své děti, jsem takový polštář neobjevila. Zůstala ve mně však touha takový polštář vytvořit a nabídnout dalším maminkám.

Zázrak jménem Zirbe

Cesta ke skvělému polštáři nebyla jednoduchá, ale když víte, kam vaše kroky směřují, dají se překonat nejedny obtíže. V den, kdy jsem objevila účinky borovice Zirbe, bylo vše jasné. Piliny z této blahodárné dřeviny dokážou působit nejen na duševní pohodu ale i fyzické zdraví. Jedinečný tvar, kvalitní materiály a poctivá ruční práce, pak dali vzniknout kojicímu polštáři, který maminkám pomůže na jejich nové životní cestě.

Kojicí polohy

U nás v KOJKOJ k naší práci vždy přistupujeme poctivě. Funkčnost našich výrobků se snažíme mimo jiné také konzultovat s odborníky. Proto je pro nás tedy ctí, že můžeme spolupracovat s laskavou, a především zkušenou dulou, laktační poradkyní a dětskou sestrou Simonou Lazzari. Díky paní Lazzari jsme pro naše zákaznice sestavili obsáhlý kojicí manuál, který mimo jiné obsahuje i ty nejlepší kojicí polohy. Každá maminka si určitě najde tu svou, kdy se ona i miminko budou cítit pohodlně a bezpečně.

Poloha tanečníka:

Maminka sedí v křesle, kojící polštář, který si fixujete zády, si přiložíte kolem těla tak, aby miminko dosáhlo šikmé pozice s hlavičkou u prsa, zadeček níže. Miminko jakoby vložíte mezi polštář a vás, aby mělo pocit ukotvení, pohodlí. Dítě leží bokem, natočené k vašemu hrudníku, aby hlavička byla v prodloužení zad a nebyla rotovaná v krční páteři. Jedna ruka přidržuje prs, který dítě saje a druhá paže fixuje miminko tak, aby nebalancovalo na polštáři anebo nebylo příliš přitlačené.

Když se miminko správně přisaje, přizvednete si maminka příslušné koleno (pod hlavičkou dítěte) tak, aby si mohla opřít záda, narovnat se a veškerá tíha polštáře, vaší paže a miminka spočívala na koleni.

Poloha boční:

Maminka sedí v křesle, kojící polštář, který si fixujete zády, musí být na úrovni vašeho zadečku. Polštář  si obmotáte kolem těla tak, aby miminko dosáhlo šikmé pozice s hlavičkou u prsa, tělíčkem pod vaším podpažím a položenýma nožičkama. Dítě leží natočené k vašemu boku, aby hlavička byla v prodloužení zad a nebyla rotovaná v krční páteři. Jedna ruka přidržuje prs a druhá paže fixuje miminko tak, aby nebalancovalo na polštáři, nebo naopak nebylo ani příliš přitlačené.

Poloha v leže:

Maminka leží na posteli na boku s polštářem pod hlavou a ramenem na matraci. Miminko leží bokem natočené k mamince, s hlavičkou v podpaží. Volná ruka přivine dítě k prsu a podepře mu záda čímkoli, aby jej zafixovala v boční poloze. Jemně přitlačuje miminko v úrovni zad, tak aby se záda neprohýbala.

Jakkoliv je tato poloha pohodlná, přirozená a jednoduchá, předpokládá se, že technika přisátí je zvládnutá oboustranně. Pokud ne, je třeba počkat na vypilování techniky. Pokud totiž není technika přisátí oboustranně ideální, je velká pravděpodobnost, že se miminko nepřisaje dobře a maminku by to bude zraňovat.

Tento druh kojicí polohy není doporučován je-li nedostatečně formovaná bradavka, dítě má ustupující bradičku, zkrácenou uzdičku, slabý sací reflex, když je miminko velmi spavé, nebo pod vlivem novorozenecké žloutenky. Tehdy miminko u prsu pouze dudlá, nebo spí, maminka to nedokáže přesně vyhodnotit a po mnoha desítkách minut se zjistí, že dítě nic nesnědlo.

Poloha madony – hlavička dítěte je na předloktí maminky:

I tato poloha je pro pokročilé a jen tehdy, je-li zřejmé, že miminko má pohodlí. Předloktí nemá tu citlivost, jako dlaň, hlavička miminka nemusí mít tu správnou očekávanou polohu a mírný záklon, předloktí může děti tlačit do zátylku. Miminko se v zátylku pal potí, může klouzat vlastní rostoucí vahou níže a to časem může vyvolat nepříjemný tlak kolem krku dítěte. Tato chyba pak může vést i k problémům s kojením, kdy se dítě mezi 2 a 3 měsícem nechce kojit déle než pár minut v kuse, protože se necítí pohodlně. Tato poloha je pak ideální například mimo domov, kde trochu improvizujeme. V domácím prostředí je však ideální si dopřát pohodlí sobě i miminku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *