Publikováno Napsat komentář

KADIDLO, POT BOHŮ

KADIDLO = VONNÁ PRYSKYŘICE

Nízké, hrbolaté a sukovité kadidlovníky jsou ukázkovými plody prostředí, ve kterém rostou – spalující žár, silný vítr a kamenitá poušť, v níž lze stěží najít živého tvora. Přesto vůně mízy z těchto stromů uchvacuje lidstvo již po tisíciletí. Kdysi se tato látka vyvažovala zlatem: poháněla růst mocných říší, vyvolávala války a pečetila příměří.

ŽÁDANÝ LÉK

Ve Babilonii, Asýrii a v Egyptě se kadidlo užívalo při obětinách bohům a při balzamování, dále jako vykuřovadlo, osvěžovač vzduchu, nebo odpuzovač hmyzu. Bylo součástí parfémů, mastí, vonných olejů, kosmetických přípravků a používalo se i v lékařství. Antičtí lékaři zdokumentovali jeho antiseptické, protizánětlivé a analgetické vlastnosti a předepsali jej k úlevě od zažívacích obtíží či chronického kašle, proti zápachu z úst nebo k léčbě hemeroidů. Římský historik a botanik Plinius Starší jej dokonce 1. stol. N.l. doporučoval jako protijed při otravě bolehlavem.

CESTY KADIDLA

Naneštěstí stromy poskytující kadidlo přirozené rostly (a i dnes rostou) pouze na jihu Arabského poloostrova a v Somálsku, obklopené pouštěmi, mořem a kmeny pastevců. To vše vytvářelo z této látky žádané, ale také velice luxusní zboží. Není tedy divu, že již od pravěku probíhal s těmito oblastmi čilý obchodní styk. Malé loďky z pobřeží odplouvaly do Rudého a Arabského moře či do Perského zálivu, kde se v přístavech usušená pryskyřice překládala na karavany. Ty ji dopravovaly nejen do Mezopotámie a na blízký východ, ale i do mnohem vzdálenějších destinací. K transportu se začal používat i nenáročný pouštní koráb – velbloud jednohrbí, do té doby chovaný zejména na mléko, maso a vlnu. Díky němu se obchod velmi zefektivnil a zlevnil.

Arabské pouštní kmeny transportující kadidlo pomocí velbloudích karavan se přizpůsobily každé vládnoucí elitě a zachovávaly svůj monopol až do příchodu Římanů, kdy byli ovládnuti vojskem. Pak začaly pouštní kmeny využívat mořské trasy a tak Římany obešly. Některé kmeny ztrácející vliv se rychle přeorientovaly na pirátství, aby i nadále měli alespoň nějaký užitek z poptávky západního světa po kadidle a dalších látkách.

ZKRÁŠLÍ A NAVONÍ

Ač by se mohlo zdát, že kadidlo již není tak ceněné, opak je pravdou. Také v moderní době představuje nejvyhledávanější aromatickou pryskyřici. Kontinuitu si jeho užití zachovalo i v přechodových rituálech dneška – na svatbách, pohřbech či při narození dítěte. Pro své zjemňující účinky se také používá ve vlasové kosmetice, nasládlá vůně dokáže účinně bránit zápachu z úst a saze ze spálených kousků se používají k vykreslování očních linek při tetování. Některé typy kadidla mají tak příjemnou chuť, že se přidávají do kávy nebo rovnou žvýkají.

Tradiční čínská medicína, ájurvédské lékařství, ale i aromaterapie jsou další oblasti, kde nachází kadilo své uplatnění. Moderní medicína zkoumá možné využití kadidla při léčbě některých druhů rakoviny, ulcerózní kolitidy či Crohnovi choroby (obě onemocnění způsobují onemocnění trávící trubice), ale i úzkosti nebo astmatu. Je tedy možné, že starověké obchodní trasy zase ožijí a kadidlo se opět bude vyvažovat zlatem.

ZIRBEN KADIDLO

Zirben kadidlo je úžasnou kombinací pilin z borovice Zirbe a posvátného kadidla z Eritrei. Jeho charakteristická pryskyřicová, teplá vůně s vůní borovice Zirbe se vyznačuje silně očistnými, dezinfekčními a léčivými účinky. Náročné, nehostinné životní podmínky stromu Zirbe i stromu Kadidlovníku, dali jejich dřevu výjimečné vlastnosti. Zirben kadidlo je spojením těchto dvou úžasných velikánů z rostlinné říše. Spojuje jejich síly, jejích jedinečné vlastnosti i účinky.

Zirben kadidlo harmonizuje tělo, mysl i ducha. Posiluje, uklidňuje a uzdravuje.

ZIRBE – KRÁLOVNA ALP

Stromy ZIRBE najdete výhradně v Alpách nebo v Karpatech. Jedná se o pomalu rostoucí vysokohorskou borovici Zirbe (pinus cembra), která se vyskytuje v nadmořské výšce od 1600 m a dožívá se až 400 let a některé kusy i 1000 let. V těchto oblastech lidé strom Zirbe přezdívají „královna Alp.“ V přírodě je Zirbe volně vysazená a její nepříznivé životní podmínky, zesilují její životní energii a to dodává produktům z Zirbe neopakovatelné vlastnosti. Tato její nahromaděná síla se v podobě éterických olejů ukládá do jejího dřeva. Pečlivým zpracováním dřeva Zirbe se získá jeho krásná, nesrovnatelně aromatické vůně a jeho energie jde skrze Zirbe produkty k Vám.

ÚČINKY ZIRBE

http://zirben.cz/zirbe/

Použitá literatura: Živá Historie, autor: Tomáš Štěpánek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *